Valj ratt pokerspel

Pokerns olika bord

I dagens pokerrum på nätet spelas mest Texas Hold´em och Omaha i olika nivåer. Sjustöt eller seven card stud är även det en variant som spelas tämligen ofta, och i större turneringar spelar man igenom ett helt register av pokertyper. Förr i Norden var dock femkorts mörkpoker mest vanligt intill dess att nätpokern slog igenom. Denna typ är även grunden för poängpoker eller Chicago. Spelet går till som så att spelarna först får fem kort vardera som de endast kan se själva. Nu kan bud eller så kallad betting inledas. Därefter sker ett byte av det antal kort som spelaren önskar varefter slutrundan av bettingen genomförs och vinnaren tar hem potten. I poäng eller Chicago byter man oftast kort tre gånger.

Olika pokerspel spelas olika

Seven card stud har tre mörka hålkort och därefter fyra öppna till var och en av spelarna, inga gemensamma kort. Texas har två mörka kort (hålkort) och därefter följer floppen med tre gemensamma kort, sedan följt av ett fjärde och ett femte. Omaha Hold´em (som oftast kallas endast Omaha) är liknande som Texas men de första hålkorten är fyra. Omaha spelas ofta i varianten hi/lo, kallas även Omaha/8, där både högsta och lägsta hand vinner/ delar på potten. Lowball är ett pokerspel, mörkpoker där lägsta handen vinner och vad lägsta hand skall bedömas som utröns i tre olika varianter. Dessa tre har olika namn och går ut på om stege och färg räknas, och om essen räknas som högt eller lågt, det vill säga ett eller fjorton, som vi svenskar brukar benämna essen.

Välj rätt pokerspel

Att välja pokerspel är vad nybörjaren bör göra allra först. Eftersom Texas och Omaha är de mest spelade på nätet, och man förutsätts att starta sitt pokerspelande där, är dessa spel att rekommendera i första hand. Dessutom finns mängder med information, strategier och "tips and trix" att tillgå på internet. Hos en del pokersajter finns nybörjarspel där man spelar för låtsaspengar, dock är de inte alltid så välbesatta att spelet kan börja. Men att prova med bord som har verkligt låga insatser kan nog också passa. Även där gäller främst Texas för att det skall finnas tillräckligt med spelare för att ett parti skall starta.